• Rashidah Ibrahim

Tak dapat masuk ke kawasan pelancongan tersohor Taj Mahal, apakah puncanya?Terkilan, sedih, marah. Pada siapa nak diletakkan kesalahan apabila kami tak dapat masuk ke lokasi pelancongan yang sangat tersohor, Taj Mahal? Tanyalah kepada sesiapa pun kalau ke India, apakah tempat utama mereka mahu lawati, jawapannya tentulah Taj Mahal di Agra. Tidak sempurna lawatan seseorang ke India tanpa melawat Taj Mahal. Rencana ini mengenai "Tak dapat masuk ke kawasan pelancongan tersohor Taj Mahal , apakah puncanya?

Mengimbau ingatan, Taj Mahal adalah sebuah pusara atau makam, dibina atas arahan maharaja Mughal, Shah Jahan bagi memperingati isterinya yang paling disayangi, Mumtaz Mahal yang mangkat sewaktu melahirkan anak mereka yang ke-14.

Mengambil masa 22 tahun (1631-1653) untuk disempurnakan, bangunan 'lambang cinta' abadi seorang raja terhadap isterinya itu itu dijaga baik sehingga kini. Teringin sangat melihat bagaimanakah rupanya Taj Mahal. Namun apa perasaan anda apabila sampai ke destinasi berkenaan, Taj Mahal hanya dapat diintai dari jauh di celah kabus?

Kembara VS ke Taj Mahal bagaimanapun tercatat sebagai satu pengalaman sedikit mengecewakan kerana terkilan! Betapa tidak, kami sekadar dapat memandangnya dari jauh kerana gagal masuk walhal sudah termaktub dalam atur cara lawatan pakej percutian yang disertai.'Tak dapat masuk ke kawasan pelancongan tersohor Taj Mahal, apakah puncanya?


Disember adalah musim sejuk, cuaca berkabus tebal. Suasana kelam menunda jadual perjalanan pesawat yang kami naiki untuk ke Delhi dan Agra dari Kashmir, sekali gus menggangu jadual lawatan kami ke Taj Mahal.

Dapat pergi keesokannya, pada Jumaat iaitu hari Taj Mahal ditutup untuk pelancong. Bagaimanapun kami sempat dibawa melihat selepas melawat kubu lama, Agra Fort atau Kubu Merah. Bagaimanapun kami sangat terkilan hingga tak terkata apabila Taj Mahal, hanya dapat diintai di celah kabus dan hanya nampak sayup dari jauh.

Cuaca berkabus, itulah risiko kunjungan pada musim sejuk, November hingga Mac. Bahkan perjalanan kami dengan bas ke Agra melalui Yamuna Expressway sebelum itu juga menempuhi kabus tebal sehingga tidak nampak apa pun di sekeliling. Mujurlah pemandu dapat mengendali bas dengan baik.

Selepas melawat kubu merah, kami bergerak ke satu kawasan berpagar. Dari luar pagar itu, sayup kelihatan Taj Mahal, berbayang di celah selaput kabus. Kedudukannya terpisah dengan Agra Fort oleh Sungai Yamuna.

Dengan pandangan jarak jauh, terselit sedikit keterujaan melihatnya. Pada masa sama, akur dengan kegagalan menghayati antara tujuh bangunan terhebat di dunia. Takdir menentukan segala.

Namun rata-rata, semua yang pernah melihatnya dari dekat memuji kehebatan seni bina Taj Mahal, walaupun kelihatan usang namun masing-masing terkesima dengan kehalusan hasil tangan pekerja pada zaman dahulu.


Biarpun tidak dapat masuk, sempat juga membeli senaskah buku penerangan mengenai Taj Mahal. Maklumat dalam buku itu menyebut, bahagian dalaman bangunan tertera pelbagai corak ukiran timbul dan 'inlay' yang dihasilkan dengan begitu kemas lagi teliti pada permukaan batu semula jadi oleh pelukis pada zaman itu.

Ada menyangka Shah Jahan membina monumen peringatan itu didorong kehendak sendiri namun ada versi cerita menyatakan ia permintaan Mumtaz sebelum menghembuskan nafas terakhir agar dirinya kekal diingati. Mengingati isterinya yang keempat itu, justeru baginda menunaikan permintaan berkenaan.

Terletak di bandar Agra, kira-kira 165 km dari Delhi, Taj Mahal daripada batu pualam atau marmar putih bukan tersohor kerana cerita cinta agung seorang raja terhadap isterinya semata-mata, ia dikenali dan menjadi tumpuan pengunjung untuk melihat kehebatan seni binaannya yang dikatakan antara tujuh bangunan ajaib di dunia.

Difahamkan, bahagian dalaman bangunan tertera pelbagai corak ukiran timbul dan 'inlay' yang dihasilkan dengan begitu kemas lagi teliti pada permukaan batu semula jadi oleh pelukis pada zaman itu.


Taj Mahal dilaporkan selesai pembinaannya pada tahun 1653, dibawah pengendalian Ustaz Ahmad, menteri bertindak selaku arkitek. Dia mengumpul 20,000 pekerja termasuk jurukur, tukang binaan, tukang batu dan tukang emas untuk menzahirkan pembinaan sebagaimana diarahkan Shah Jahan.

Sesuatu yang ajaib, Taj Mahal dikatakan begitu indah sewaktu matahari terbit dan terbenam, kerana membiaskan kilauan cahaya berlainan. Waktu paling baik untuk melihat keajaiban itu dikatakan, sejurus sebelum matahari terbit atau terbenam.

Sewaktu bulan mengambang, Taj Mahal dibayangkan begitu indah. Sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Ada ulasan, seri cahaya perak meliputi Taj Mahal ketika itu, sungguh memukau sehingga kebanyakan benda lain dilihat selepasnya nampak biasa. Ia antara keunikan dan kehebatan seni bina dinasti Mughal, yang tidak terurai.

Pintu masuk ke Taj Mahal dibuka dari matahari terbit sehingga terbenam kecuali Jumaat, Ini kerana hari itu ia dibuka hanya untuk penduduk Islam setempat yang ingin menunaikan solat Jumaat di masjid bersebelahan istana itu.

Itulah puncanya kami tidak dapat masuk, kerana jadual asal kami sebenarnya adalah pada hari Khamis, iaitu pada hari semalamnya di mana kami tersadai di Kashmir. satu malam. Penerbangan terpaksa di batal disebabkan cuaca berkabus tebal, maka itu dalam hal ini, tidak boleh diletakkan kesalahan kepada sesiapa, kami terima ia sebagai takdir ... dengan kata lain tidak ada rezeki!


#TajMahal #Agra #MumtazMahal #TempatpelancongantersohordiAgra #India #MaharajaMughal #ShahJahan

15 views

© 2017 Riaseri. Registration on or use of this site constitutes acceptance of our Terms of Service and Privacy Policy. Email us at myriaseri@gmail.com for any enquiries. Kuala Lumpur, Malaysia. 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

Ikut kami di: